12 Intrebari pentru un fotograf de nunta coperta Fotografie de nunta

12 Intrebari pentru un fotograf de nunta

Inainte de a angaja un fotograf pentru nunta ta, asigura-te ca iti poate raspunde concludent la cateva intrebari importante pentru buna desfasurare a activitatii in ziua nuntii. Am pregatit pentru tine aceste 12 Intrebari pentru un fotograf de nunta - pentru a-ti facilita alegerea unui fotograf profesionist.

Aceste intrebari trebuie puse neaparat la o intalnire fata in fata, pentru a te cunoaste mai bine cu fotograful.

1. Aveti in portofoliu fotografii de la o nunta intreaga?

Cere sa ti se arate fotografii de la cateva nunti integrale, nu doar o selectie cu cele mai reusite fotografii de la nunti. Astfel iti vei putea face o parere asupra modului de lucru, cat de bine acopera toate momentele nuntii, pregatirile, ceremonia, dansul mirilor etc. Daca este posibil sa iti arate cateva albume printate, in varianta finala.

2. Aveti recomandari?

Intreaba daca poti vorbi cu doua sau trei foste mirese despre calitatea serviciilor. Intreaba-le daca ar recomanda fotograful celei mai bune prietene si de ce. Ce tinuta a avut la nunta? Cum s-a comportat? A avut plangeri din partea invitatilor?

3. Postati fotografiile online?

Fotografiile postate pe site-ul fotografului sau facebook sunt disponibile mai repede decat cele printate sau albumele finale. Acestea au avantajul de a fi distribuite rudelor si prietenilor intr-un timp mai scurt. Intreaba durata cat aceste fotografii vor ramane online.

4. Cine imi va fotografia nunta?

Daca alegi un studio mai mare unde sunt mai multi fotografi, intreaba care din acestia va fi prezent la nunta ta. Fiecare fotograf are propriul stil, o tehnica de a fotografia, o viziune unica. Este important ca persoana cu care te intalnesti sa fie si cea care va fotografia.

5. Cata experienta aveti in fotografia de nunta?

De multe ori un fotograf pasionat de fotografia de nunta cu doar 3-4 ani experienta, poate eclipsa un fotograf cu 30 de ani experienta in nunti. Este posibil si invers. Ce trebuie sa stii este daca este pasionat de fotografia de nunta si nu face asta doar pentru un venit in plus.

6. Ce tip de aparatura folositi?

Asigura-te ca fotograful foloseste aparatura performanta si are si aparat de rezerva in caz ca un aparat cedeaza. Sa nu uitam ca se lucreaza cu aparatura sofisticata si oarecum fragila. Oricand se poate intampla ceva. Un fotograf profesionist trebuie sa aiba in geanta mai mult decat un aparat foto si o lentila.

7. Cate fotografii veti face?

Intreaba numarul de fotografii care vor fi realizate in ziua nuntii. Multi fotografi realizeaza in jur de 1000 de fotografii. Dar din acestea cate sunt reusite? Sunt si cadrele repetate care trebuie luate in seama (mai bine zis eliminate). Unii fotografi taxeaza dupa numarul de fotografii.

8. Ce se intampla daca fotograful intarzie la nunta sau apare ceva neprevazut?

Fotograful trebuie sa-ti prezinte un plan de rezerva in caz ca intarzie sau apare o situatie neprevazuta si nu poate ajunge. Trebuie sa-ti prezinte un numar de telefon sau alte date ale altui fotograf care il va inlocui.

9. In cat timp vor fi predate materialele finale?

Afla timpul de executie si prelucrare ale materialelor, fotografiilor, albumelor finale. Poti intreba chiar perioada in care trebuie sa te incadrezi pentru alegerea fotografiilor pentru albume sau tablouri.

10. Care este costul serviciilor sau a pachetului?

Intreaba un cost exact pentru serviciile solicitate. Poti intreba daca se adauga costuri extra, transport, cazare sau altele daca este cazul. Cand se face plata si modalitatea prin care se face.

11. Pot sa vad un model de contract?

Fotograful ales trebuie sa fie deschis cu toate procedurile si clauzele aplicate in contractul legal. Contractul respectiv trebuie sa contina date si clauze care sa protejeze ambele parti. Daca acesta nu foloseste sau nu vrea sa-ti arate un model, probabil ca ar trebui sa cauti pe altcineva.

12. Aveti tarif pentru timpul in plus? Care este acesta?

Asigura-te ca, in cazul in care petrecerea dureaza mai mult decat ai estimat, iar in contract este stipulat o ora maxima (sau un numar de ore), intreaba care este tariful pentru timpul in plus.


Noteaza toate raspunsurile si analizeaza-le. Nunta este un eveniment care merita o atentie sporita. Alege un fotograf care se potriveste cu stilul tau si cu care te simti bine. Cu siguranta nu vei vrea ca in ziua nuntii sa ai in preajma o persoana cu care nu te simti in largul tau.

In rest, spor la pregatiri si sa ai o nunta de vis!

Ionut Neamtu
Scroll Up